Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Εκατό χρόνια μοναξία

"Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες γεννήθηκε σ' ένα μικρό χωριό, την Αρακατάκα, στα βόρεια παράλια της Κολομβίας, στα 1927. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Μπογκότα και αργότερα διέκοψε τις σπουδές του για να δημοσιογραφήσει και να γράψει ταξιδεύοντας τα συναρπαστικά "παραμύθια".
Οι αναμνήσεις από τα παιδικά του χρόνια κοντά στους παππούδες του αποτέλεσαν το πρώτο υλικό για τα εκατό χρόνια μοναξιά, τα Ανεμοσκορπίσματα και άλλα διηγήματα.
Με κέντρο το φανταστικό χωριό Μακόντο και την οικογένεια του Μπουενδία διηγείται σ'αυτά ρεαλιστικά το χρονικό της ζωής στην Κολομβία στις αρχές του εικοστού αιώνα. Βασικό θέμα των βιβλίων του είναι η μοναξιά - και ιδιαίτερα η μοναξιά της εξουσίας - όπως το Φθινόπωρο του Πατριάρχη, ένα από τα αριστουργήματα του.
Συγγραφέας πολυγραφότατος και πολιτικοποιημένος, εξακολουθεί να κρατάει μια εβδοαμαδιαία στήλη σε Ισπανόφωνες εφημερίδες. Τα τελευταία χρόνια ήταν εγκατεστημένος στο Μεξικό. Το 1982 η Σουηδική Ακαδημία του απένειμε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το έργο του."

Συγγραφέας: Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες
Εκδόσεις: Λιβάνη

Δανείζεται από Κρήτη.

0 ενδιαφερόμενοι:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε δυο λόγια!

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More